Predlog SKUPa Ministrstvu za javno upravo - odprava administrativnih ovir pri javnih razpisih

27. oktobra 2010 smo podali predlog na Ministrstvo za javno upravo (odprava administrativnih ovir):

 

"Spoštovani,

 

Skladno z načeli dobrega upravljanja in odprave administrativnih ovir dajemo naslednji predlog:

 

»Vsi razpisniki, ki pripravljajo javni razpis pri določanju roka za oddajo vlog upoštevajo pravilo, po katerem se določi dan izteka roka najmanj 5 delovnih dni po dnevu državnega praznika, drugega dela prostega dneva ali zadnjega dne šolskih počitnic.«

 

V našem primeru gre za konkretni primer Ministrstva za javno upravo, ki je objavil »Javni razpis za sofinanciranje projektov za krepitev nevladnih organizacij in spodbujanje prostovoljstva« v mesecu oktobru 2010 (sicer pravočasno in s primerno dolgim rokom) katerega rok pa se izteče dne 2.11.2010 – kar je dan po dela prostem dnevu in po enotedenskih šolskih počitnicah.

 

Navedeno pomeni resno administrativno oviro za prijavitelje na razpis, saj so v takšnih obdobjih močno otežena vsa opravila glede izpolnjevanja administrativnih zadev razpisa (pridobivanje partnerskih izjav, oddaja dokumentacije na pošto itd.). Menimo, da je tovrstna praksa škodljiva in zmanjšuje možnosti uspešne prijave subjektov, ki jim je razpis pravzaprav namenjen.

 

Na tovrstna ravnanja razpisnikov in naročnikov smo že opozarjali, vendar žal neuspešno. Zato predlagamo, da v primerni obliki (navodilo, priporočilo ipd.) rešite problem na nivoju celotne izvršilne oblasti.

 

Ob želji za potrditev prejema te pošte in obveščanje o posledicah vas lepo pozdravljamo,

 

Primož Šporar, SKUP"

SKUP - skupnost privatnih zavodov.